Dobór między kawą ziarnistą i kawą rozdrabnianą jest mniej więcej taki tak wybór pomiędzy herbatą liściastą, a taką woreczkowaną. Co będzie w środku? W sumie nie wiadomo, powinniśmy opierać się na informacji, jaką zapewnia nam producent. Jak w związku z tym dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?
kawa robusta
Kawa ziarnista – plusy
W kawie w ziarnach dłużej konserwowany jest aromat. Skutkiem tego, jeżeli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica i Robusta w zestawieniu 3:1) oraz zamierzamy z tej mieszanki korzystać przez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego rodzaju kawy wydziela się przy dowolnym mieleniu obojętnie od tego, czy wykorzystujemy to mielenia:
• Młynka manualnego
• Młynka automatycznego
W zależności od sposobu mielenia zdobywamy kawę o różnych wartościach. I tak dla mielenia mechanicznego znacznie poprawniejsze są mieszanki arabica i robusta, zaś dla mielenie manualnego znacznie odpowiedniej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się absolutnie inaczej w przypadku mielenia z użyciem kompetentnego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim przypadku mechanika powiązana z delikatnością sprawia, że nawet najbardziej luksusowy gatunek kawy nie traci na wartości wskutek zastosowania zaawansowanych technik pod ciśnieniem oraz zachowania szczególnej temperatury mielenia.
Kawa mielona – walory
Kawa mielona jest znakomitą opcją, jeżeli nie mamy młynka do kawy ani nie używamy ekspresu ciśnieniowego, lecz w dalszym ciągu zależy nam na dobrej jakościowo kawie. Wtedy najszybszym sposobem jej uzyskania jest zakup kawy mielonej. Nadaje się ona zarówno na przygotowanie kawy zalewanej (takiej wymagającej zaparzania) jak oraz do użycia w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy jedynie dosypać zmielonej kompozycji oraz po paru minutach móc rozkoszować się przednią kawą.
W doborze dobrej jakościowo kawy, zawsze wspomoże nam etykieta, na której w świetle krajowego prawa, powinna odnaleźć się cała lista składników produktu i sposób ich wykorzystania. Stale kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które niejednokrotnie może nas zmylić.